Новогодишен концерт на хорот „Калистрат Зографски“

Црковниот хор „Калистрат Зографски“ од Струга вечерва (недела, 13 јануари) во центарот за култура „Браќа Миладиновци“ ќе одржи Божикен и новогодишен концерт.

На програмата ќе бидат композиции од божикниот литургиски циклус, додека Ристе Миладинов ќе чита кратки текстови поврзани со содржината на музичките дела.

Во рамките на програмата воведно обраќање ќе има директорот на Центарот за култура Николина Велкоска Глигороска, а празнична беседа ќе одржи и проф. Д-р отецот Стефан Санџакоски.

Концертот е во навечерието на празникот Обрезание Господово и Православна Нова Година,, а целта е достоинствено да се одбележат големите христијански празници.

Црковниот хор „Калистрат Зографски“ функционира во рамките на литургиската заедница при манастирот „Рождество на Пресвета Богородица“ во Калишта.

Членовите на хорот ја негуваат древната византиска музичка традиција на црквата.

You May Also Like