Прво издание на фестивалот на муралот во Струга

Уметници од Македонија викендов ќе ја изразат својата креативност на различни локации низ Струга на првиот фестивал на муралот „Мурал фест Струга“.

Организатор на настанот е ликовниот уметникот и професионален фотограф, стружанката Кристина Затуровска во соработка со здружението Силинг арт“ од Гостивар.

– Направивме нов вид фестивал со кој би сакале да ги привлечеме младите телентирани уметници да бидат дел од модерната историја на градот со тоа што малите и тесни улички, кои имаат различни приказни би ги претвориле во урбани и забавни, вели Затуровска.

Целта е разубавување на градот и добивање нов лик. Тоа ќе ја зголеми туристичката понуда, а Струга да прерасне во град на уметност, град кој ќе ги забавува и инспирира луѓето од сите возрасти

Во рамките на фестивалот, в недела, во Паркот на поезијата ќе се одржи детска работилница за цртање пропратена со забава и музика.

„Мурал фест Струга“ е дел од проектот „Нов културен бран“, поддржан од Министерството за култура на Република Македонија.

You May Also Like