Новогодишен концерт на хорот „Калистрат Зографски“

Црковниот хор „Калистрат Зографски“ од Струга вечерва (недела, 13 јануари) во центарот за култура „Браќа Миладиновци“ ќе одржи Божикен и новогодишен концерт. На програмата

Read more

Преданија и легенди за манастирот Трескавец

Прилеп со околијата е најважниот дел од Пелагониската или Битолската епархија. Тој е многу важна точка и во однос на минатото и историјата. Пред

Read more

Преданија и легенди за „Манастир Трескаец“

Манастирот Трескаец, Св. Богородица, ет напраен на една од највисоките планиње околу Прилеп, од лева страна од кај што огрева сонцето (североисток). Таа планина

Read more

Реконструкцијата на Стариот конак во Бигорскиот манастир во завршна фаза

Во рамките на вчерашната (четврток, 4 јули) работна посета на Дебар, министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска го посети и Бигорскиот манастир „Св. Јован Крстител“,

Read more