Потребата од „Агенција за книга“ за претставување и афирмација на македонската литература во светот

Темата за формирање т.н. Агенција или Биро за книга, институции какви што постојат во државите од соседството, веќе подолго време беше предмет на интереси

Read more

Четириесет и шеста книга на македонскиот писател Зоран Пејковски

Дека Македонија е предодредена во своите духовни пазуви да има театар, говорат и духовните мемории, поткрепени со податокот дека:… „кралот Филип Втори Македонски загинал

Read more

„Возови на смртта“ нова збирка на Зоран Пејковски

Повод за пишување на овој напис ни даде најновата збирка песни „Возови на смртта“ која деновиве излезе од печат во реномираната издавачка куќа „Паблишер“

Read more

На денешен ден: Роден е Јован Котески

На денешен ден (14 јануари, 1932) во селото Присовјани, Струшко, е роден Јован Котески, македонски поет. Бил претседател на Советот на Струшките вечери на

Read more

Фестивал на чајот и читањето следниве месец дена

Фестивалот на чајот и читањето годинава ќе се одржува од 15 јануари до 15 февруари и ќе опфати промоции на книги, читања и работилници.

Read more

Објавен третиот број на списанието „Современост“ за 2018-та

Третиот број на списанието „Современост” за 2018-та година на 136 страници нуди 11 поетски и 3 прозни прилози, 6 преводи, 8 теоретски текстови и

Read more

Возобновување на „Поткозјачки литературни средби“

Во петок, 26 октомври, во 19.00 часот во Занатскиот дом во Куманово ќе се возобнови манифестацијата „Поткозјачки литературни средби“. Настапуваат писатели од Скопје и

Read more

Излезе новиот број на списанието „Современост“

Објавен е новиот број на списанието за литература, култура и уметност „Современост”, втор од 4-те предвидени броја за 2018-та година. На 170 страници, новиот

Read more

Претставување на новата руска научна литература

Денеска (22 април, понеделник) во 11:00 часот во просториите на УКИМ ќе биде отворена изложбата „Новата научна литература од Русија“. Изложбата ќе ја отвори

Read more

Промовирани нови дела од Нобеловци

Нови 20 преведени дела на добитници на Нобелова награда за литература, беа промовирани денеска (недела, 9 декември) во НУБ „Свети Климент Охридски“, Скопје. Делата

Read more