Изложба со ликовни дела од Националната галерија на Босна во МАНУ

Во Ликовниот салон на МАНУ вечерва (четврток, 11 април) од 20 часот ќе биде отворена изложба на околу 80 оригинални дела од 17 уметници

Read more

МАНУ го одбележа раѓањето на нејзиниот прв потпретседател Поленаковиќ

МАНУ сo свечен собир вчера го одбележа 110 години од раѓањето на академик Харалампие Поленаковиќ (1909-1984), кој е меѓу основачите на Академијата во 1967

Read more

МАНУ одбележува 110 години од раѓањето на Харалампие Поленаковиќ

МАНУ денеска напладне (среда, 10 април) ќе организира свечен собир по повод 110 години од раѓањето на Харалампие Поленаковиќ, еден од основоположниците на историјата

Read more

Македонска академија на науките и уметностите реши да се самообезличи

Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) предложи нејзиното ново име да гласи – Академија на науките и уметностите на Република Северна Македонија –

Read more

Во МАНУ донеле одлука за промена на името

Македонската академија на науките и уметностите ги прифатила сугестиите на Владата, за промена на името, објави Алфа ТВ.   Претседателството на МАНУ донеле одлука

Read more

Споменик во чест на Горан Стефановски во Дебар Маало

Општина Центар ќе крене споменик на Горан Стефановски во Дебар Маало. Иницијативата за споменикот е поднесена од страна на Македонската академија на науките и

Read more

IN MEMORIAM: Почина академик Иван Катарџиев

Денеска (сабота, 1 декември 2018 година) почина академик Иван Катарџиев, редовен член на Македонската академија на науките и уметностите, соопштија од МАНУ. Академикот Иван

Read more

IN MEMORIAM: Почина академик Блаже Ристовски

На 87 годишна возраст почина академик Блаже Ристовски, редовен член на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ). Академик Блаже Ристовски е роден на

Read more

IN MEMORIAM: Почина Боро Митриќески

Почина академик Боро Митриќески (10.05.1927, Варош, Прилеп – 24.11.2018, Скопје). Основното образование го завршил во Прилеп, а Уметничка школа завршил во Скопје, 1948/49, каде

Read more

МАНУ одбележува 51 година од основањето

Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) денеска ќе одбележи 51 година од нејзиното основање. Реч за Академијата ќе одржи нејзиниот претседател, академик Таки

Read more