IN MEMORIAM: Почина Академик Ѓорѓи Филиповски, еден од основачите на МАНУ

Академик Ѓорѓи Филиповски, заедно со академиците Блаже Конески и Харалампије Поленаковиќ, биле тројцата членови на првата комисија задолжена за формирање на МАНУ. Во мај

Read more

МАНУ го прославува 100-от роденден на еден од основачите, Академик Ѓорѓи Филиповски

Академикот Ѓорѓи Филиповски, кој е единствен жив од тројцата основачи на МАНУ, на 6 мај наполни 100 години, а денес (четврток, 16 мај) во

Read more

IN MEMORIAM: Почина академик Иван Катарџиев

Денеска (сабота, 1 декември 2018 година) почина академик Иван Катарџиев, редовен член на Македонската академија на науките и уметностите, соопштија од МАНУ. Академикот Иван

Read more

IN MEMORIAM: Почина академик Блаже Ристовски

На 87 годишна возраст почина академик Блаже Ристовски, редовен член на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ). Академик Блаже Ристовски е роден на

Read more

ДПМ организира комеморација за академик Милан Ѓурчинов

Друштвото на писатели на Македонија денеска (31 јули) од 11 часот ќе одржи комеморација за книжевниот научник, критичар и есеист, академик Милан Ѓурчинов, кој

Read more