Нови книги од Венко Андоновски и Ферид Мухиќ

„Три нови драми“ од Венко Андоновски, „Бигор шарпланинецот“ од Ферид Мухиќ се двете нови дела од познатите македонски автори што деновиве ги објави Издавачкиот

Read more

Потребата од „Агенција за книга“ за претставување и афирмација на македонската литература во светот

Темата за формирање т.н. Агенција или Биро за книга, институции какви што постојат во државите од соседството, веќе подолго време беше предмет на интереси

Read more

Лондонската уникатна улица „Сесил корт“ со бројни книжарници и антикварници

Во Лондон постои улица, која потекнува од 17от век, и е вистински рај за љубителите на книгата. На неа има 20-тина книжарници и антикварници

Read more

Промоција на четири изданија за македонскиот јазик во МАНУ

Денес (вторник, 7.7.2020 година) со почеток во 10:30 часот на Платото пред МАНУ ќе се одржи настанот: „Промоција на четири изданија за македонскиот јазик“.

Read more

Академик Маџунков за „Нова Македонија“: Кога здружените народи на ЕУ ќе ги стават македонските писатели во лектира?

Дали на писателот што пишува на мал по распространетост јазик му е дозволено да биде загрижен за судбината на светот? Би се рекло дека

Read more

Промоција на преводи на романи на академик Луан Старова на хрватски јазик

Во свечената сала на МАНУ на 9 мај 2019 година, со почеток во 12:00 часот ќе се одржи промоција на четири романи објавени на

Read more

Објавени две книги драми за Скопје од Томислав Османли

Две книги драми за Скопје од драмскиот автор, сценарист и прозаист Томислав Османли деновиве излегоа од печат во издание на книгоиздателството „ВиГ Зеница“. Станува

Read more

Средношколците преферираат авантуристички книги и научна фантастика

Средношколците во Македонија купуваат книги во печатена форма. Најмногу авантуристички книги и научна фантастика на македонски, а потоа на англиски, албански, српски и на

Read more

Објавена едиција „Најдобрата кинеска литература за деца“

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје деновиве објави антологиски избор од десет кинески книги за деца и за млади како прв дел

Read more

Фестивал на чајот и читањето следниве месец дена

Фестивалот на чајот и читањето годинава ќе се одржува од 15 јануари до 15 февруари и ќе опфати промоции на книги, читања и работилници.

Read more