На денешен ден: Починал Марко Цепенков

На денешен ден (29 декември 1920 година) во Софија умира Марко Цепенков, еден од најголемите собирачи на народни умотворби кои имаат непроценливо значење за

Read more

IN MEMORIAM: Почина Боро Митриќески

Почина академик Боро Митриќески (10.05.1927, Варош, Прилеп – 24.11.2018, Скопје). Основното образование го завршил во Прилеп, а Уметничка школа завршил во Скопје, 1948/49, каде

Read more

Изложба од уметниците Марија Дичова и Симона Манчева

Во ликовната галерија на ЦК„Марко Цепенков“ во Прилеп, во петок (9 ноември 2018) од 19.00 часот ќе биде отворена изложба од уметниците Марија Дичова

Read more

Се конзервира жртвеникот во античкиот град Стибера кај Прилеп

Античкиот локалитет Стибера кај село Чепигово, најпознат по мермерните статуи, на јавноста ќе ѝ го претстави градскиот жртвеник. Прилепскиот завод и музеј првпат по

Read more

Пијано рецитали на Арда Мустафаоглу во Прилеп и во Струмица

Утре (петок 26 октoмври, во ликовниот салон на НУЦК „Марко Цепенков”со почеток во 19.00 часот, пијанистот Арда Мустафаоглу ќе се престави пред прилепската публика.

Read more

Традиции: Опис на еснафите во Прилеп

Опис на еснафите во Прилеп. Напредокот на прилепските еснафи и нивното опаѓање… Додека немаше кај нас машини за шиење и други, сите еснафи се

Read more

„Маркови кули“ претендираат за Постојаната листа на УНЕСКО

Марковите кули над Прилеп претендираат од Привремената да бидат ставени на Постојаната листа на светско наследство УНЕСКО, со што оваа природна реткост би била

Read more

Се реевидентираат иконите во прилепско

Прилепскиот „Завод и музеј“ годинава интензивно работеше на првата реевиденција на иконите, фрескоживописот и архитектурата на црквите и манастирите во прилепскиот крај. Направена реевиденција

Read more

Проектот „Анатомија на векот“ на Гоце Наневски во Прилеп

Вeчерва (петок, 7 септември 2018) во 20.00 часот во кино Мис Стон ќе се реализира видео проектот „Анатомија на векот“ од уметникот Гоце Наневски.

Read more

Унгарска вечер во Прилеп

Унгарска вечер ќе се одржи вечерва (понеделник 6 август), од 20:30 часот на просторот околу Градскиот саат во Прилеп, на која ќе настапат оркестарот

Read more