Верувања и суеверија: Tолкување на соништа

Поп, ѓаол, ангел и земјава да паднит пред тебе да видиш на сон… Јордан Џеваиров, роден во Прилеп, во 1895 година видел неколку сонои

Read more

„Трио Колегиум“ вечерва со свој концерт

Вечерва (петок 12.4.2019) со почеток во 19.00 часот во фоајето на ЦК „Марко Цепенков“, во Прилеп, концерт ќе одржи ТРИО КОЛЕГИУМ… Настапуваат:АЛЕКСАНДРА КОЦЕВСКА-мецосопранМЕНКА БОГОЕВСКА-виолинаГЛИГОР

Read more

Од автобиографијата на Марко Цепенков

Еден неделен ден седевме во читалиште: јас, Методија и К. Шапкарев, чекавме да се зберат членоите. Лаф-муабет, не знам како дојде зборо, Методија му

Read more

Изложба од уметниците Марија Дичова и Симона Манчева

Во ликовната галерија на ЦК„Марко Цепенков“ во Прилеп, во петок (9 ноември 2018) од 19.00 часот ќе биде отворена изложба од уметниците Марија Дичова

Read more

Сениште во Велес

Марија Сазданица откоа си вечерале со сина је Петрета, си легнале на чардаче да спијат. Петре беше заспал, а Марија уште не беше заспала.

Read more

Сеништа – Народни верувања

Нaлегнуање од сениште во г. Скопје – Ристе Мицов отишол во г. Скопје за да работит на занаат казанџиски, чунки во Прилеп се опустил

Read more

„Кој е Силјан Штркот и дали сме Македонците негови потомци“ анализа на Илија Чашуле

На тема „Кој е Силјан Штркот и дали сме Македонците негови потомци“ вчера (среда, 1 февруари 2012 година) на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во

Read more

Прилеп со богата културна програма во 2012 година

Директорот на прилепскиот Центар за култура, Тони Чатлески најави стотина настани од областа на драмската, ликовната, музичко – сценската, издавачката дејност како дел од

Read more

Започнува 46-тото издание на „Војдан Чернодрински“

Министерот за култура Елизабета Канческа – Милевска утре (петок) 10 јуни, со почеток во 19:00 часот во Центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп

Read more