Споделени европски вредности во сферата на македонскиот фолклор поддржани од Еразмус +

Препознаени европски вредности во сферата на македонскиот фолклор, поддржани од програмата Еразмус + . Националниот Комитет на ИСТМ за Македонија, од 21-26 март ќе

Read more

Mанифестaција за културното наследство на УНЕСКО- мартинките

Традиционалната манифестација „Среќна Баба Марта 2019″ по шести пат ќе биде отворена на 27 февруари во 12 часот на првиот кат во трговскиот центар

Read more

„Маркови кули“ претендираат за Постојаната листа на УНЕСКО

Марковите кули над Прилеп претендираат од Привремената да бидат ставени на Постојаната листа на светско наследство УНЕСКО, со што оваа природна реткост би била

Read more

Античките мозаици од Равена во Археолошкиот музеј

Пред македонската јавност за прв пат се изложени 25 избрани мозаици од вкупната колекција од 60 мозаици, кои се светско културно наследство и се

Read more

ИЗИИС – Прв институт на УНЕСКО од Македонија

Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија (ИЗИИС) при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје е прогласен за институт на УНЕСКО. Овој успех

Read more

Состанок на Форумот на словенски култури во Словенија

Mинистерката за култура Елизабета Канческа-Милевска на состанокот на Форумот на словенски култури, кој денеска (среда, 10 април) се одржа во Брдо крај Крањ (Словенија),

Read more

Канческа-Милевска оствари средба со генералниот директор на УНЕСКО Ирина Бокова

Министерот  за култура и претседател на Националната комисија на УНЕСКО, Елизабета Канческа-Милевска денеска (недела, 28 август 2011 година) во хотелот „Инекс Горица“ во Охрид

Read more

Генералниот директор на УНЕСКО во официјална посета на Македонија

По повод златниот јубилеј на реномираната поетска манифестација „Струшки вечери на поезијата“ денеска и утре, во официјална посета на Република Македонија, ќе престојува генералниот

Read more

Конференција за заштита на културното наследство во Белград

Денес, (петок, 10 јуни 2011 година) во Белград, Република Србија се одржува Седмата министерска конференција на УНЕСКО за заштита на културното наследство на земјите

Read more

Изложба на современа холандска керамика во Чифте Амам

Во организација на Ресенската керамичка колонија, Амбасадата на Кралството Холандија и Националната галерија на Македонија, утревечер на 4-ти мај (среда) 2011 година, во 19.00

Read more