Промоција на монографијата „980 маслени слики“ на Васко Ташковски

Во рамките на ретроспективната изложба на академик Васко Ташковски, НУ Национална галерија на Македонија организира промоција на монографијата „980 маслени слики“, која ќе се

Read more

Биенална изложба на „Ликовната колонија Галичник“ во Мала станица

Биеналната изложба на 31та и 32та сесија на Ликовната колонија Галичник ќе се отвори на 9.11.2021  (вторник) во Националната галерија на Македонија, објект Мала

Read more

Се реставрираат мозаиците на Лазар Личеноски

Продолжуваат активностите за ревитализација, санација и обнова на Спомен куќата на Лазар Личеноски. Покрај работата на инсталациите на објектот, на кои работат Конзерваторски центар

Read more

Јубилејна изложба „Ѓорѓи Зографски (1871-1945), 150 години од раѓање“ во Чифте амам

Национална галерија на Македонија ja најавува Јубилејната изложба „Ѓорѓи Зографски (1871-1945), 150 години од раѓање“, која ќе се отвори во среда, на 3 ноември,

Read more

Изложба на академик Васко Ташковски во Даут пашин амам

Национална галерија на Македонија ја најавува ретроспективната изложба на академик Васко Ташковски, водечки претставник на надреализмот, фантастичното сликарство, еколошките и космичките теми во македонската

Read more

„Pефлексии на новата реалност“ – самостојна изложба на Лазе Трипков

„Pефлексии на новата реалност“ е шеста самостојна изложба на Лазе Трипков, која се осврнува кон приоритетните проблеми на новото време. Постојано сме опркужени со

Read more

Концептот „Глува соба“ на Стојан Павлески во Чифте амам

Архитектот и ликовен уметник Стојан Павлески, со својата прва самостојна изложба, ќе се претстави со своето концептуално дело пред скопската публика на 17 септември

Read more

Изложба „Постојаната поставка на Националната галерија – Постулат за растеж на македонска култура (1951 – 2021)“

Национална галерија на Македонија на 9 септември 2021 година, во објектот Даут пашин амам, во 20 часот ќе се отвори изложбата со наслов „70

Read more

Ретроспективна изложба на Тања Балаќ во Чифте амам

Ретроспективна изложба на слики, објекти, инсталации, видео арт и експериментални филмови на македонската уметница Тања Балаќ по повод 30 години творештво ќе биде отворена

Read more

Изложбата „Merry-go-round“ на Олег Кулик во Мала станица

Националната галерија го најавува својот следен проект, изложбата „Merry-go-round“ на Олег Кулик, која ќе се отвори на 22 јуни, во 20:00 часот, во мултимедијалниот центар

Read more