„Драмски за Конески“ – одбележување на стогодишнината од раѓањето на Блаже Конески

НУ Драмски театар Скопје на 12.6.2021 (сабота) со почеток во 20:00 часот, ќе одржи омаж со наслов „#Драмски за Конески“, по повод одбележувањето на

Read more

Драмскиот театар одбележува јубилеј – 75 години постоење

Драмскиот театар одбележува јубилеј – 75 години од своето постоење (21 април 1946 – 21 април 2021 година). „НЕКА НИ Е СРЕЌЕН РОДЕНДЕНОТ! 75-иот

Read more

Сотир Костов: „Вудсток“ – трајно светилиште на рокенролот

И по цели пет децении, музичката вечност, контракултурната посебност и социолошкиот феномен „Вудсток“, открива нови, тајни и поинакви видици. Мислевме дека знаеме сѐ за

Read more

Драган Б. Костиќ: Вудсток половина век подоцна

Зарем мина половина век? Како да беше вчера!? А чудно е што голем дел од тоа “вчера” владее и денес. Santana, John Fogerty /

Read more

Сотир Костов: „Вудсток“ – Три дена мир, љубов и музика

Тешко е да се врати времето на „Изи рајдер“ (Голи во седло) затоа што историјата најверојатно се повторува само како фарса. Рокенролот е најголемото

Read more

Претставата „Пиреј“ по повод 69 години од формирање на театарот „Војдан Чернодрински“

Во понеделник (18.02.2019) со почеток од 19.30 часот со прикажувањето на претставата „Пиреј“ од Петре. М. Андреевски, во режија на Љупчо Ѓоргиевски, прилепскиот театар

Read more

Изложба по повод 40 години творештво на Владимир Темков

Изложба по повод 40 години творештво на ликовниот уметник Владимир Темков, за утре (петок, 18 јануари) организира Домот на културата “Иван Мазов-Климе” во Кавадарци.

Read more

Националната галерија на Македонија одбележа 70 години постоење во Даут пашиниот амам

Националната галерија на Македонија е еден универзален храм на репрезентативното богато творештво кое оставило трајно сведоштво за ликовната уметност на овие простори и пошироко,

Read more

„Почетоци за паметење” 1948-1956 во чест на 70 години Национална галерија на Македонија

На 5 декември 2018 година (среда), во објектот Даут пашин амам, во 20 часот ќе се отвори изложбата со наслов „Почетоци за паметење” 1948-1956

Read more

МАНУ одбележува 51 година од основањето

Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) денеска ќе одбележи 51 година од нејзиното основање. Реч за Академијата ќе одржи нејзиниот претседател, академик Таки

Read more