Стефан Марковски на книжевна резиденција во Руен, Франција

Македонскиот писател Стефан Марковски реализира резиденцијален престој во Франција, во рамки на кој ќе оствари средби со претставници на книжевната и културна заедница. Резиденцијата

Read more

Гран при за животно дело за Јордан Плевнеш од Француската академија

На предлог на претседателот на Универзитетот Сорбона 2, Пантеон Асас, најстарата француска институција – Француската акедемија, на македонскиот писател Јордан Плевнеш денеска свечено ќе

Read more

Француската академија со Гран при за животно дело за Јордан Плевнеш

На предлог на претседателот на Универзитетот Сорбона 2, Пантеон Асас, најстарата француска институција – Француската акедмија, на македонскиот писател Јордан Плевнеш му ја додели

Read more

Пијанистот Арда Мустафаоглу на натпревар во Франција

Младиот пијанист Арда Мустафаоглу идниот месец ќе биде меѓу дванаесет пијанисти учесници на 18-от Меѓународен пијанистички натпревар „Piano campus“ кој од 15 до 17

Read more

Страхил Петровски со „Урбани еха“ во Париз

Уметникот Страхил Петровски во македонската амбасада во Париз, следниот месец (25 октомври) ќе го презентира мултидисциплинарниот проект „Урбани еха“. Со преку педесеттината црно бели

Read more

Најновите македонски филмски остварувања на фестивал во Нанси

Дваесет и четвртото издание на Меѓународниот филмски фестивал во Нанси, прави посебен фокус на најновите македонски филмски остварувања, а за време на фестивалот во

Read more

Празник на Новото Божоле

Денеска (петок, 16 ноемри, 2012)  во 19:00 часот во Францускиот институт во Скопје ќе се одржи предавање на тема „Виното и традицијата во Франција“

Read more

Улични свирачи, на француски начин

Не знаеме дали ќе допре до Вас читателите песнава на ист начин како што не погоди нас, но дефинитивно е нешто што треба да

Read more

Славење на франкофонијата на Широк Сокак

Франкофонскиот круг Скопје денеска и утре во Домот на културата во Битола, во чест на денот на Франкофонијата 20-ти март, организира викенд во градот

Read more