На изложба во Меѓународниот град на уметностите во Париз архивски материјали од македонското ателје

Во Меѓународниот град на уметностите во Париз, Франција, од 10 јануари до 30 јуни е поставена големата изложба „Emersions: archive vivante“ („Повторно надвор: жива

Read more

„Влијанијата на Париската школа врз основоположниците на македонската модерна уметност“ од колекцијата на Националната галерија на Македонија во Париз

Изложба во Амбасадата на Република Македонија во Република Франција денес (вторник, 10 декември) во 18:30 часот… Париска школа е назив за сите уметници кои

Read more

Страхил Петровски со „Урбани еха“ во Париз

Уметникот Страхил Петровски во македонската амбасада во Париз, следниот месец (25 октомври) ќе го презентира мултидисциплинарниот проект „Урбани еха“. Со преку педесеттината црно бели

Read more

Промовирана „Избрани драми“ на Јордан Плевнеш во Париз

Париската издавачка куќа Le Temps des cerises одржа прес за француските и странските медиуми по повод објавувањето на “Избраните драми” на македонскиот писател со

Read more

Моќна и ангажирана експресија

Владимир Величковиќ (1935, Белград, Србија), од 1966 година живее и работи во Париз. Во француската уметничка средина се наметна со сопствен идентитет, дополнувајќи ја

Read more