Прва поема „напишана“ од вештачка интелигенција, според стилот на Стефан Марковски

Објавена „Алгоритмеа“, прва поема „напишана“ од вештачка интелигенција, според стилот на Стефан Марковски… Деновиве од печат излезе „Алгоритмеа: Евлогија за дигиталните богови“, прва поема

Read more

Првиот број на списанието за литература, култура и уметност „Современост“ за 2022 година излезе од печат

Првиот број на списанието за литература, култура и уметност „Современост“ за 2022 година опфаќа 42 прилози на 162 страници, вклучувајќи: 6 прилози проза, 6

Read more

Стефан Марковски со „Фауст го трча плебејскиот круг“ победник на конкурсот „Книжевен круг за проза“

Стефан Марковски со збирката раскази „Фауст го трча плебејскиот круг“ победник на конкурсот „Книжевен круг за проза“… Со одлука на стручна комисија, Друштвото на

Read more

Нова поетска книга „Семки“ од Ристо Маџунков

Неодамна во издание на литературното списание „Современост“ излезе од печат поетската збирка „Семки“ со 60-на песни од македонскиот поет Ристо Маџунков. За новото дело

Read more

Објавена книгата „Потенцијалите на жанрот крими-драма преку сценариото за игран филм Се викам Слобода“ од Стефан Марковски

Во издание на ЈОУ градска библиотека „Гоце Делчев“ од Гевгелија деновиве излезе од печат теориското дело „Потенцијалите на жанрот крими-драма преку сценариото за игран

Read more

Поезијата на Стефан Марковски во американското списание Harbinger Asylum

Пет песни од македонскиот поет Стефан Марковски беа објавени во летниот број на списанието Harbinger Asylum, кое излегува 4 пати годишно во Хјустон, Тексас,

Read more

Поезија од Стефан Марковски објавена на кинески

Поетски избор од Стефан Марковски е вклучен во јунскиот број од книжевното списание Chinese Language monthly кое излегува еднаш месечно од 1952 година, вброено

Read more

Стефан Марковски со „Еретички писма“ гостин на Европска ноќ на литературата во Софија

Младиот македонски писател Стефан Марковски со неговиот роман „Еретички писма или наоѓајќи ги небата што сјаат црвено“ ќе биде специјален гостин на Осмата европска

Read more

Македонско-англиски избор „Ветена земја“ од поетското творештво на Стефан Марковски

На порталот на Амазон деновиве беше објавен поетски избор од 28 песни од 4 поетски дела на писателот Стефан Марковски. Изборот е насловен Promised

Read more

Поезијата на Стефан Марковски дел од меѓународен поетски зборник во Италија

Поезија од Стефан Марковски застапена во меѓународен поетски зборник во Италија… Поетското дело насловено Брзина на сонот (итал. Il ritmo di un sogno) од

Read more