Стотина академици, научници и професори ги отфрлаат одлуките на комисијата која преговараше со Бугарија

Македонската наука со индигнација ги отфрла препораките на „Комисијата за ревизија на македонската историја“ како псевдонаучни, ништовни и нерелевантни. Tаканаречените “Препораки за заедничко одбележување

Read more

Науката работи на лек којшто ќе овозможи бременост и во 50-та година

Жените би можеле, во блиска иднина, да забременуваат и на 50-годишна возраст, тврдат научници од Израел кои успешно го забавиле стареењето на човечки јајце-клетки.

Read more

Национална историја во учебниците по историја во основно училиште

Во образовниот процес, историјата има примарно значење во формирањето на националниот идентитет и личниот развој. Читањето историски текстови е придружено со интензивни емоции кои

Read more

Што е метеорологија, a што метрологија?

Научните и оперативните делови познати како метеорологија и метрологија терминолошки се исклучително блиски и слични, но се дијаметрално различни. Исто така во обичниот живот

Read more

Прва палеонтолошка тематска изложба „8 MEGA ANNA“

Прва палеонтолошка тематска изложба со наслов 8 MEGA ANNA, во која e претставено природното фосилно богатство од селото Долни Дисан, Неготино, во петок (8

Read more

„Наука/фикција: патување во центарот на живиот свет“ во Мала станица

Националната галерија на Македонија, Мултимедијален центар Мала станица, на 19 мај 2011 (четврток), во 20:30 часот, ќе се отвори изложбата „Наука/фикција: патување во центарот

Read more