Избрано e ново раководство на МАНУ

Избрано ново раководство на МАНУ, на чие чело како Претседател ќе биде академикот Љупчо Коцарев. Македонската академија на науките и уметностите денеска избра ново

Read more

Промоција на книга од д-р Васко Шутаров

Денес (9 октомври), во Гевгелија ќе биде промовирана книгата “Културната дипломатија на СФРЈ и културните дипломатии на државите-наследнички” од д-р Васко Шутаров. Промотори на

Read more

Промоција нa „Збирка есеи од кинеската филозофија“ од Д-р Александар Стаматов

Промоција на книгата „Збирка есеи од кинеската филозофија“ од авторот д-р Александар Стаматов, во издание на Аз-буки. Промоцијата ќе се одржи во Метаноја на

Read more

IN MEMORIAM: Почина Стефан Сидовски – Сидо

Почина инспиративниот професор по филозофија Стефан Сидовски – Сидо. Тој 36 години беше професор во гимназијата „Раде Јовчевски Корчагин“, а предаваше и како вонреден

Read more

Што е метеорологија, a што метрологија?

Научните и оперативните делови познати како метеорологија и метрологија терминолошки се исклучително блиски и слични, но се дијаметрално различни. Исто така во обичниот живот

Read more

МАНУ го прославува 100-от роденден на еден од основачите, Академик Ѓорѓи Филиповски

Академикот Ѓорѓи Филиповски, кој е единствен жив од тројцата основачи на МАНУ, на 6 мај наполни 100 години, а денес (четврток, 16 мај) во

Read more

МАНУ го одбележа раѓањето на нејзиниот прв потпретседател Поленаковиќ

МАНУ сo свечен собир вчера го одбележа 110 години од раѓањето на академик Харалампие Поленаковиќ (1909-1984), кој е меѓу основачите на Академијата во 1967

Read more

МАНУ одбележува 110 години од раѓањето на Харалампие Поленаковиќ

МАНУ денеска напладне (среда, 10 април) ќе организира свечен собир по повод 110 години од раѓањето на Харалампие Поленаковиќ, еден од основоположниците на историјата

Read more

Македонска академија на науките и уметностите реши да се самообезличи

Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) предложи нејзиното ново име да гласи – Академија на науките и уметностите на Република Северна Македонија –

Read more

Промоција на „Реторика – Историски и современи аспекти“ од група автори

На Правниот факултет „Јустинијан Први“ денеска (среда, 20 март) ќе се промовира книгата „Реторика – Историски и современи аспекти“ од група на автори, во

Read more