Излезе 150-от број на „Стожер“ на ДПМ

Излезе последниот број на ревијата „Стожер“ на Друштвото на писателите на Македонија за оваа година. Во бројот фокусот е даден на одбележувањето на јубилејот

Read more

Достоинството и дигнинтетот на ДПМ го спасува претседателот на Собранието Кристина Николовска

По оставките на 8-те члена на претседателството на Друштвото на писателите на Македонија и по реакцијата на повеќето членови на ДПМ за оставките, но

Read more

Македонските писатели се обидинија: Вонредното изборно собрание на ДПМ мора да се одржи – близу сто писатели застаанаа зад реакцијата и јавниот повик до Кристина Николовска

Македонските писатели за обединија за спас на Друштвото на писателите на Македонија. Веќе повеќе од една третина од членството на ДПМ застана зад реакцијата

Read more

Зоран Пејковски со „Убавите жени“, добитник на наградата „Ацо Шопов“ за 2022 година

Зоран Пејковски за поетската книга „Убавите жени” ја доби наградата „Ацо Шопов” за 2022-ра година, која Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ) ја доделува

Read more

Конкурс за поетската награда „Даница Ручигај“

Друштвото на писателите на Македонија традиционално го распишува Конкурс за доделување на наградата „Даница Ручигај“ за најдобра поетска книга од писателка-членка на ДПМ, објавена во

Read more

ДПМ: Проблематизацијата на македонскиот јазик е антицивилизациски чин

Како претседател на Друштвото на писатели на Македонија имам потреба да искажам реакција по повод актуелните политички превирања, за која верувам дека ги одразува

Read more

ДПМ се подготвува за „Празник на липите“

Годинашни добитници на престижното признание „Книжевeн жезол“ се Радован П. Цветковски и албанскиот поет Ариан Лека. И оваа година Друштвото на писатели на Македонија

Read more

ДПМ се прошири со нови членови

По јавниот повик за проширување на членството на Друштвото на писатели на Македонија, со мнозинство гласови се здобија Андоновски Петар, Бандиловска Елизабета, Гиревска Марија,

Read more

ДПМ со повик за прием на нови членови

Друштвото на писателите на Македонија во текот на месец март ќе прима апликации за членство… Пристигнатите ќе ги разгледува Претседателството на ДПМ на редовна

Read more

ДПМ со повик на својот роденден, да се заштити угледот и трудот на писателите

Да се врати позицијата на македонскиот писател зашто е маргинализиран, книгите од домашни автори се незабележани дури и на саемот, ги нема во книжарниците,

Read more