За и околу македонската инфраструктура

Тоа што последните два месеци е актуелно е договорот со Бехтел и Енка, со кој за баснословни суми (за кои како што гледаме ќе

Read more

Загубено образование, разорен систем

Прошетав низ трговскиот Рамстор во Центар. Таму истакнати таблоа од ученици од повеќето факултети и дел од средните училишта. Во зависност од тоа кој

Read more

Дали актуелниот изборен модел е правичен?

Во изминатите неколку години од време на време се отвора темата за промена на изборниот модел, и истата се заташкува, очигледно затоа што проценките

Read more

Јане Теохаревски: Добив инспирација од поезијата на романскиот поет Александру Мачедонски

Разговор со историчарот на уметност Јане Теохаревски, поврзано со романскиот град Темишвар, град на европската култура 2023 и неговото учество на самата манифестација. Теохаревски

Read more

Гоце Делчев – 120 години подоцна

Денес (4 мај 2023 година), навршуваат 120 години од смртта на великанот на македонска револуционерна борба, еден од идеолозите на Македонците за сопствена културна

Read more

Како најдобриот устав на Балканот, стана најлошиот?

Кога Македонија на почетокот на 90тите реши да истапи од федеративната заедница Југославија, како самостојна и независна држава, тоа успеа да го направи без

Read more

Сагата за Универзалната

Веќе станува смешно се она што се случува со Универзалната сала. Сагата која трае повеќе од десетина години, веќе се губи поентата за истото

Read more

Експериментите со Македонија не дадоа резултати, земјата самите ќе ја оправиме!

Во бројни мои колумни и телевизиски настапи сум зборувал за тоа дека многу од експериментите кои се применуваат во светот, Македонија и македонскиот народ

Read more

Нови автопати, по балкански правила!

Нешто што е во „жижа“ на јавноста изминатите недели е токму огромниот тендер, кој се однесува на изградба на автопатските делници низ Македонија, кој

Read more

Ако нема леб, јадете колачи!

На вистина станува одвратен секој нов ден во држава во која Владата се бори секој ден за гола власт, а знае дека деновите и

Read more