Без национална самосвест нема функционална држава

Македонија е навистина интересен феномен. Сo самото тоа што за многу политички и општествени промени сме лабораториски заморче и сме подложни на туѓи експерименти, покажува

Read more

Народот плаќа за грешките на неспособните! Одговорност кога?

Дали некогаш некој политичар ќе сноси одговорност за неговите постапки? Постојано кога некоја политичка структура ќе се смени, имаме ситуации кога бројни проекти кое

Read more

Година која ќе сакаме да ја заборавиме, а не смееме!

Уште една одвратна нова година за Македонија и македонскиот народ. После годините на прогон и предавства, дојдоа две ужасни Корона години кои ќе растурија,

Read more

Со една радиодифузна такса ве купија!

Не можам, а пред новогодишно да ги пецнам сите оние кои мислеа дека со доаѓање на оваа владејачка структура работите ќе одат на подобро.

Read more

Ќе се чисти ли корупцијата, или само нè омекнуваат за уставни измени?

Пријатно сум изненаден деновиве од изјавите на две амбасадорки, на САД и на Германија. Единствено што ми пречи, што делува како шаблон кој служи

Read more

За лажните идеали, историските вистини и јазикот

Навистина е фасцинантно колку често ликови со ограничено знаење шират лаги и невистини преставувајќи ги како историски факти, доведувајќи ги во заблуда читателите по

Read more

„Возот в снег“

Насловот е инспириран од книгата „Возот в снег“ (хрватски: Vlak u snijegu), роман за деца на хрватскиот писател Мато Ловрак, објавен во 1931 година.

Read more

Власта која тоне, го влече и сопствениот народ кон бездната!

Не знам дали е ова обележје само на македонските политичари, или е дел од „мајндсетот“ и на други низ светот, ама постои едно правило:

Read more

Вапцаров обединува!

Викендов се случи нешто што долги години беше мисловна именка во Бугарија, па дури и во Пиринскиот крај. Се отворија простории (културен клуб) на

Read more

Нема ЕУ интеграција, со лоповски практики

Цели 30 години политичките елити го фарбаат народот со ЕУ интеграции. Со подобар живот, со подобри услови, повисок стандард. Прашањето е само која од

Read more