Јане Теохаревски: Добив инспирација од поезијата на романскиот поет Александру Мачедонски

Разговор со историчарот на уметност Јане Теохаревски, поврзано со романскиот град Темишвар, град на европската култура 2023 и неговото учество на самата манифестација. Теохаревски

Read more

Сагата за Универзалната

Веќе станува смешно се она што се случува со Универзалната сала. Сагата која трае повеќе од десетина години, веќе се губи поентата за истото

Read more

„Артекологија“ нов проект на Арс Акта

Институтот за култура и уметност Арс Акта,  со особено задоволство го најавува најновиот проект на насловен „Артекологија” чија достапност започнува од денес, 12.12.2021. Станува

Read more

Изложба „@Траги“ на Искра Димитрова

На 28 мај 2019 година (вторник) во 20:30 часот во НУ Национална галерија (објект Чифте амам), ќе биде отворена изложбата насловена „@Траги“ на уметницата

Read more

Изложба на Ристеска-Димитровска и Дамјановска во рамки на проектот „Крушевска одаја“

По повод Илинден, во Домот на културата „Наум Наумоски-Борче“ во Крушево вечерва (31 јули) од 19 часот ќе биде отворена изложба на академскиот сликар

Read more

Почнува проектот „Музејот – пријател на децата“

Националната установа Музеј на македонската борба – Скопје и во новата учебна година го продолжува проектот “Музејот – пријател на децата”. Со овој проект

Read more

„Поинаков поглед“ во Мала станица

Ретроспективна изложба на фотографии од проектот „Поинаков поглед“, вчера вечер беше отворена во мултимедијалниот центар „Мала станица“. Овој проект бил реализиран во периодот 2007-2010

Read more