Јане Теохаревски: Добив инспирација од поезијата на романскиот поет Александру Мачедонски

Разговор со историчарот на уметност Јане Теохаревски, поврзано со романскиот град Темишвар, град на европската култура 2023 и неговото учество на самата манифестација. Теохаревски

Read more

Валандово е „Град на културата“ за 2022 година

Општина Валандово оваа година ќе биде организатор на манифестацијата „Град на културата“, одлучи комисијата по распишаниот Конкурс на Министерството за култура. На Конкурсот беа

Read more

МНТ со „Кец на десетка“ ќе гостува во Струмица

Претставата „Кец на десетка” по текст на Митко Бојаџиски, во режија на Драган Спасов-Дац и Јордан Симонов, а во продукција на Македонскиот народен театар

Read more

Дебата за кандидатурата на Скопје за Европска престолнина на културата 2028

Во Универзалната сала денеска (среда, 14 ноември) ќе се одржи конференција, каде граѓаните и професионалната јавност ќе бидат информирани за значењето на титулата Европски

Read more

Кочани – Град на културата за 2012 година

Општините Кочани, Крушево, Крива Паланка, Тетово, Струмица, Чаир, Ресен, Неготино и Битола годинава се пријавиja на конкурсот што го распиша Министерството за култура, за

Read more

Тековни културни настани во Гевгелија

Ова се тековните настани кои што следуваат, во рамките на манифестацијата „Гевгелија град на култура“ за  2011 година: 26 октомври 20:00 часот Ликовен салон

Read more

Гевгелија – Град на културата (тековен репертоар)

Еве го распоредот на настани во наредните неколку дена во Гевгелија, како дел од  „Гевгелија – Град на културата 2011“ манифестацијата која ќе трае

Read more

„Гевгелија – град на културата 2011“ тековни настани

Во рамки на манифестацијата „Гевгелија – Град на културата 2011“, за денес (петок, 17 јуни 2011 година) за вечерва е предвиден следниот настан: –

Read more