Спомен биста на великанот Никола Мартиноски во Букурешт

Неговата биста ќе биде поставена во паркот Михаил 1-ви, на просторот каде се сместени споменици на врвни имиња од светот на уметноста, книжевноста, филозофијата,

Read more

Со декрет на Претседателот Клаус Вернер Иоханис 8 декември е “Ден на Македонскиот јазик“ во Романија

Македонската заедница во Романија одбележа значајна победа во етаблирањето во романското општество. Благодарение на Мариана Венера Попеску, пратеник од Македонската заедница во Романскиот Парламент,

Read more

Македонска поезија во Романија

Во годишниот зборник на Друштвото на писатели на Романија беа објавени избрани песни од современите македонски поети Раде Силјан, Милош Линдро, Димо Н. Димчев,

Read more

Спектакуларна премиера на „Дракула“ на Априлски балетски вечери 2011

Во петокот (29 април 2011 година) во Македонската опера и балет  со почеток од 20 часот, се случи светската премиера на спектаклот наречен „Дракула“

Read more