„Џокер“ на програмата на летното кино „Мирно лето“ во Кинотека

На 4 и 5 септември (петок и сабота), со почеток во 22:00 часот (влезница 150 денари), филмофилите ќе имаат уникатна можност да ги проследат

Read more

„Медена земја“ повторно во Кинотека

„Медена земја“ деновиве доби уште две значајни признанија. Снимателите Фејми Даут и Самир Љума ја добија наградата „Cinema Eye Honors“ за исклучително достигнување во

Read more

„Кино утро“ со десет детски филмови во Кинотека

Со германскиот игран филм „Рафи“ во режија на Аренд Агте, денеска (среда) на пладне (12 часот) во Кинотеката ќе почне филмската програма за деца

Read more

„Џифони Македонија“ го започна своето 7-мо издание

Повеќе од 500 тинејџери, повеќе од 50 странски гости се во Скопје, многу филмови, многу иницијативи и настани, со фокус на специфични теми –

Read more

Десетто издание на Вечерите на Женски Права

Десеттото јубилејно издание на „Вечерите на женски права”, ќе се одржи од 6 до 8 март, во знак на овогодинешната тема за одбележување на

Read more

Филмовите на Кирил Ценевски реставрирани ќе се прикажат во Кинотеката

Кинотеката на Македонија на 22-23 март ги ќе прикаже четирите играни долгометражни филмови на режисерот Кирил Ценевски кои дигитално ги реставрираше и ги објави

Read more

Филмот „Како вистински момчиња” во Кинотека

Прикажување на филмот „Како вистински момчиња”, вечерва (петок, 22 февруари 2019), во 21 часот, во Кинотеката на Македонија. Проекцијата е во рамките циклусот „Современ

Read more

Ирански и руски филмови на програмата на Кинотека во февруари

Кинотека на Македонија за програмата во февруари 2019 најави филмски наслови од различни кинематографии и од различни жанрови, како и омажи на домашни автори

Read more

Дебата за Предлог-законот за остварување на јавниот интерес во културата

Втора јавна дебата за Предлог-законот за остварување на јавниот интерес во културата ќе се одржи денеска (13 декември) во Кинотеката на Македонија во организација

Read more

Македонска вечер на филмската ретроспектива за 100 години од крајот на Првата светска војна

На ретроспективата „Времињата се менуваат 1918 – Падот на Австро-Унгарската империја“ организирана од Австрискиот филмски архив по повод одбележувањето на крајот на Првата светска војна

Read more