Годишна програма за 2021 година во Националната галерија на Македонија

Националната галерија на Македонија и покрај сите предизвици со кои таа, исто како и цело општество се соочува, успева во континуитет да ги одржи

Read more

Издавачите бараат ревизија на годишниот конкурс за финансирање проекти во културата

Според Македонската асоцијација на издавачи, при доделувањето на средствата на Министерството за култура се фаворизираат проекти на албански јазик, на физички лица и на

Read more

Новото раководство на ДЛУМ го почнува мандатот со нејасна финансиска поддршка од државата

Новиот претседател на Друштвото на ликовни уметници на Македонија–ДЛУМ Филип Фидановски, кој беше избран на 2 март, ги претстави плановите за работа и проблемите

Read more

Министерство за култура: Кај драмските и визуелните немало пропусти

За „Златно славејче“ кој не доби буџет за 2019 година, ќе има поддршка, затоа што комисијата нашравила превид за доставената изјава за простор за

Read more

Од музичките фестивали, нова одлука само за фестивалот „Златно славејче“

Комисиите за драмска дејност и за визуелни уметности, архитектура и дизајн го завршиле преразгледувањето на одбиените апликации и остануваат на истиот став во однос

Read more

Асаф Адеми: Јавно ќе бидат преиспитани апликациите за кои има сомнеж, како и одбиените

Сите апликации за кои има трошка сомнеж ќе бидат отворени пред јавноста, и сите апликанти кои се одбиени пак ќе се анализираат, тоа го

Read more

Борче Димитровски: Дали е целта наместо децентрализација, да имаме целосна централизација на културата?

Културниот работник и доскорешен директор на НУ Центар за култура Битола, на својот профил на Фејсбук го напиша следното, во врска со резултатите од

Read more

Фирми формирани два дена пред конкурсот добиле пари од Министерството за култура

На шест пријавени фирми на скандалозниот конкурс за проекти од национален интерес во културата за 2019 година, во делот за музичко-сценска дејност една како по правило

Read more

Македонска културна сцена: Никому не му е грижа за ништо, додека не го удрат по џебот!

Не стивнуваат реакциите на засегнатите уметници, фестивали, директори на институции во врска со резултатите од Годинешната програма за култура, на Министерството за култура. Иако

Read more

Авалон продукција: Како е тоа можно да не нема во годишната програма на Министерството за култура?!

По објавувањето на резултатите од Годишната програма за поддршка на проекти од национален интерес на Министерството за култура, со соопштение за јавноста излезе Бобан

Read more