Крсте Петков Мисирков: Свеста и чувството дека сум Македонец, треба да стојат повисоко од се друго на светов

Крсте Петков Мисирков е роден во ноември 1874 г., во селото Постол (античка Пела) во сиромашно семејство. Основното образование го завршил на туѓиот грчки

Read more

Неколку зборови за македонскиот литературен јазик

„Неколку зборови за македонскиот литературен јазик“ е петтата статија од книгата на Крсте Петков Мисирков, „За македонцките работи“. (Во оригинал статијата е: „Неколку зборој за

Read more

На денешен ден: Роден е Крсте Петков Мисирков

Крсте Петков Мисирков е македонски филолог и историчар, великан на македонската национална преродба… Д-р Крсте Петков Мисирков (Постол, Егејска Македонија на 18 ноември 1874

Read more

II MEMORIAM: Почина писателката Ката Мисиркова Руменова

По долго боледување на 82 години почина писателката Ката Мисиркова Руменова. Ката Мисиркова–Руменова (Постол, (Пела) Егејска Македонија, 14 септември 1930 – Скопје, Македонија, 22 ноември 2012) била македонски раскажувач, романописец, поет и

Read more

Визијата на Мисирков, наша стварност

„Tреба да го милуваме нашиот јазик затоа што е наш како што е и нашата татковина“ – Крсте Мисирков. МАНУ издавач на три тома

Read more