Коле Ангеловски со книга за својата кариера во Драмски

Актерот, сценарист и режисер Коле Ангеловски објави автобиографска книга за 50-те години кои работно ги поминал во Драмски театар-Скопје. Насловена е „Педесет години во

Read more

Нов роман на Оливера Николова „Песот со тажен поглед“

„Матица македонска“ го објави романот „Песот со тажен поглед“ од Оливара Николова. Најновото дело на познатата писателка е автентично сведоштво за човечките судбини во

Read more

Македонско-англиски избор „Ветена земја“ од поетското творештво на Стефан Марковски

На порталот на Амазон деновиве беше објавен поетски избор од 28 песни од 4 поетски дела на писателот Стефан Марковски. Изборот е насловен Promised

Read more

Промоција на „Медиумскиот егзил на книжевноста во македонската култура“ на Александра Јуруковска

Излезе од печат втората книга „Медиумскиот егзил на книжевноста во македонската култура“ на Александра Јуруковска. Промоцијата ќе се одржи на 12 април (петок) во

Read more

„Мрежата на Мамли“ – нов роман од Блаже Миневски

„Матица македонска“ го објави новиот роман на Блаже Миневски, насловен „Мрежата на Мамли“. Во своето најамбициозно дело, познатиот писател ги отсликува судбинските мигови и

Read more

Збирка раскази „Скопје, ти раскинуем“ на Тамара Јолевска Попов

Деновиве од печат во издание на ПНВ Публикации излезе втората збирка раскази на Тамара Јолевска Попов насловена според истоимениот расказ „Скопје, ти раскинуем“. Книгата

Read more

Промоција на „Разговори за нас“ од Катерина Богоева

Книгата „Разговори за нас“ од Катерина Богоева во издание на издавачката куќа „Блесок“ ќе биде промовирана денеска (понеделник, 25 март) во Скопје. Книгата содржи

Read more

Промоција на „Реторика – Историски и современи аспекти“ од група автори

На Правниот факултет „Јустинијан Први“ денеска (среда, 20 март) ќе се промовира книгата „Реторика – Историски и современи аспекти“ од група на автори, во

Read more

Промоција на книгата „Записи за молитвата од Евагриј Понтиски“

Вечерва (сабота, 16 февруари) во Литературното кафè „Метаноја” (Максим Горки 19) со почеток во 17:00 часот ќе се одржи промоција на книгата Записи за

Read more

Промоција на „Маџун“ на академик Влада Урошевиќ

На 24.01.2019 (четврток), со почеток од 19 часот, во Кино Култура, ќе се одржи промоција на најновиот роман „Маџун“ на еден од најзначајните македонски

Read more