Нова поетска книга „Семки“ од Ристо Маџунков

Неодамна во издание на литературното списание „Современост“ излезе од печат поетската збирка „Семки“ со 60-на песни од македонскиот поет Ристо Маџунков. За новото дело

Read more

Објавена книгата „Потенцијалите на жанрот крими-драма преку сценариото за игран филм Се викам Слобода“ од Стефан Марковски

Во издание на ЈОУ градска библиотека „Гоце Делчев“ од Гевгелија деновиве излезе од печат теориското дело „Потенцијалите на жанрот крими-драма преку сценариото за игран

Read more

Две нови книги од Зоран Пејковски

Деновиве од печат излегоа две нови книги од драмскиот писател, поет, прозаист, драматург, публицист и литературен критичар, Зоран Пејковски. Станува збор за поемата објавена

Read more

Објавена на македонски „Човекот по име Уве“ од шведскиот автор Фредрик Бакман

Фредрик Бакман е шведски писател и колумнист, кој пишува лесно движечки приказни – одисеи за обичниот маж и обичната жена, за нивните секојдневни храбри

Read more

Промоција на „Мемоари на задоцнетиот романтичар“ од Божин Павловски

Во книжевниот салон на „Матица македонска“ од Скопје, на Булеварот Св. Климент Охридски, на 30 мај (четврток) 2019 година во 19 часот ќе се

Read more

Промоција на „ЦВЕТОТ-психосеанса“ од Брсјак

Промоција на книгата „ЦВЕТОТ-психосеанса“ од С.Н. Брсјак, денес (четврток, 30 мај) во 13 часот во Библиотеката „Григор Прличев“ во Охрид ќе биде промовирана најновата

Read more

Нова книга на Маја Апостолоска „Ова е туѓо писмо“

Новата книга на Маја Апостолоска, насловена „Ова е туѓо писмо“, деновиве ја објави издавачката куќа „Макавеј“ од Скопје. Книгата содржи четириесетина куси раскази кои

Read more

Скоро 50 илјади посетители на годинашниот Саем на книгата

Над 48.000 лица го посетија 31-то издение на Саем на книгата, што се одржа од 8 до 14 мај оваа година, под мотото „31

Read more

Промоција на книгата „Педесет години во Драмски…“ на Коле Ангеловски

Денес, (петок) 3 мај 2019 година со почеток во 19,00 часот во бифето на Драмски театар – Скопје ќе биде промовирана книгата „Педесет години

Read more

Коле Ангеловски со книга за својата кариера во Драмски

Актерот, сценарист и режисер Коле Ангеловски објави автобиографска книга за 50-те години кои работно ги поминал во Драмски театар-Скопје. Насловена е „Педесет години во

Read more