„Дај му форма на животот“ во Мала станица

Изложбата „Дај му форма на животот“ ќе се одржи во Национална галерија на Македонија, објект Мала станица, во петок (7 декември, 2018), со почеток во

Read more

Три аудиции за мјузиклот за деца

Театарот за деца и младинци го подготовува за првиот македонски мјузикл за деца „Земја во која не се стигнува“ според текст на Оливера Николова,

Read more

Како да ги подобриме постигнувањата на децата во училиште?

Омега-3 и омега-6 масните киселини од риба влијаат позитивтно на способноста на децата да читаат и да се концентрираат, пишува „Дејли меил”. Диетологот д-р

Read more

„Анимирана ликовна авантура“ – детска работилница

Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ во Куманово денес (петок, 10 август) од 11 до 14 часот ќе организира ликовна работилница „Анимирана ликовна авантура“, на

Read more

Како се одразува гледањето на телевизија кај децата

Иако BBC е телевизиска куќа, тие не ги повикуваат децата да ја гледаат нивната програма, особено најмалите. Во оваа статија  ‘Long-term” harm of too much

Read more

Родителите го пренесуваат стресот на своите деца

Родителите во денешното живеење се под се’поголем стрес поради работата, пари, недостиг на слободно време и се потешко ја контролираат нервозата. Но, нивниот стрес

Read more

Што црта вашето дете?

Психолозите тврдат дека со помош на цртежите вашето дете ги искажува своите емоции, својата душевност, својот начин на кој го доживува светот околу себе.

Read more

Да одгледаме воспитани деца, без насилство

Додека учат да одат и говорат, додека учат како да се хранат и спијат, уште во првите години од својот живот, со помошта на

Read more

Препораки на Марија Монтесори, за работа со деца во група

Неколку корисни совети, кои се дел од техниките на Марија Монтесори, за работа со деца во група: – Не го закачајте детето, ако тоа

Read more

Четири основи на методот Монтесори

Во претходните неколку постови зборувавме за историјатот на Монтесори методот, како и животот и делото на Марија Монтесори. Овој пат, ќе ве запознаеме со

Read more