Синдикат за култура (СКРМ): „Нов Закон за плати во јавниот сектор или своеволие над законот“

Иако најавуван со голем пи-ар како ставање ред на платите во јавниот сектор, предложениот нацрт-закон е своевиден преседан својствен за диктатури, квазидемократии и хибридни

Read more

СКРМ: Владата предлага убиство на Синдикатите

Синдикатот на културата на Република Македонија испрати соопштение до јавноста дека откако го добиле извадокот од нацрт-записникот од 88-та седница на Владата на РСМ

Read more

Реакција на СКРМ на предлог мерките на СДСМ објавени од Зоран Заев

Почитувани, СКРМ е создаден и делува на принципот на солидарност и волонтеризам и ги поддржува сите мерки кои ќе помогнат за надминување на здравствената

Read more

Културата повторно извиси

Поминаа скоро три месеци од предупредувачкиот протест на вработените во областа на културата.  Протестот на кој за прв пат после бог знае колку време се обединија не

Read more

Културните институции денес затворени, трае еднодневниот штрајк

Претседателката на СКРМ, Сања Арсовска заедно со претставници од синдикатите во културните инстиуции денеска кажа дека штрајкот поминал без притисоци… Денеска се откажани осум

Read more

Културните работници со најава за штрајк поради недонесување на нов колективен договор

По неуспешните преговори со Владата за нов колективен договор и прилагодување на платите на вработените во секторот култура, репрезентативниот синдикат во дејноста, излезе со

Read more

Колективен во културата – кога, ако не сега!

Се обидувам пишувајќи секогаш да бидам актуелен и во тек со настаните, па планираната колумна која ја бев напишал, ќе почека, сега за минатонеделниот

Read more

Синдикатот на културата бара зголемување и нивелација на платите во културните институции

Синдикатот на културата на Република Македонија (СКРМ) изразува разочарување поради необезбедување средства во буџетот за идната година во однос на зголемувањето на платите на

Read more

Синдикалната организација при ФМУ обвинува за незаконски почеток на учебната година

За низа незаконитости и за хаосот на стратот на новата студентска учебна година, Синдикална организација на Факултетот за музички уметности – ФМУ при УКИМ,

Read more