IN MEMORIAM: Почина проф.Иван Микулчиќ

Почина Иван Микулчиќ, еден од најзначајните претставници  на современата македонска археологија (25. 03. 1936 – 26. 06. 2020) „Професорот на Филозофскиот факултет во Скопје

Read more

Геофизичко скенирање на неолитски локалитети во Македонија

Неодамна завршија теренските истражувања на тимот македонски и полски археолози на југот на Македонија, во Пелагонија. Имено, овој тим предводен од Гоце Наумов (Универзитет

Read more

Баргала

На околу дваесет километри североисточно од градот Штип, на месноста Горни Козјак (општина Карбинци), во непосредна близина на селото Козјак и Козјачка река, се

Read more