На локалитетот Стоби ќе се започне со нови археолошки истражувања

Во моментов на Археолошкиот локалитет Стоби се работи на расчистување на работите на терен и подготовка за овогодинашната програма на Националната установа „Стоби“. Програмата

Read more

Археолошка конференција „Меѓу Истокот и Западот – Стоби и градовите во римските провинции на Балканот“

Во винаријата „Стоби“ во Градско денескa се одржува меѓународна археолошка конференција насловена „Меѓу Истокот и Западот. Стоби и градовите во римските провинции на Балканот“.

Read more

Свечено затворање на фестивалот на античка драма „Стоби“

На сцената на древниот антички град Стоби вечерва свечено ќе биде затворен 17-ти Интернационален фестивал на античка драма „Стоби“… Ќе бидат доделени востановените награди

Read more

На сцената на Стоби „Нерон и јас“ на театар од Казахстан

На сцената на Стоби претставата „Нерон и јас“ на Жамбилскиот регионален Руски драмски театар од Казахстан На 17. Интернационален фестивал на античка драма „Стоби“

Read more

Аудиоводич за археолошкиот локалитет Стоби – прв во Македонија

Националната установа за управување со археолошкиот локалитет Стоби, во соработка со софтверската компанија G6 Solutions од Скопје, го изработија првиот аудиоводич за археолошки локалитет

Read more

Фестивал на античка драма „Стоби“ oд 19 до 26 јули

13-то Фестивал на античка драма „Стоби“ кој ќе се одржи од 19 до 26 јули во амфитеатарот на овој археолошки локалитет во срцето на

Read more

Турската „Антигона“ најдобра претстава на „Стоби“

Претставата „Антигона“ во изведба на Националниот театар од Истанбул ја доби наградата за најдобра претстава на годинашниот фестивал на античка драма „Стоби“, кој заврши

Read more

Започнува Интернационалниот фестивал на античка драма „Стоби 2011 година“

Министерот за култура Елизабета Канческа-Милевска вечерва (петок,  15 јули 2011 година) со почеток во 21:00 часот на локалитетот Стоби ќе се обрати на свеченото

Read more

Фестивалот на античка драма Стоби со нов организациски тим

Јубилејното десетто издание на Фестивалот за античка драма Стоби 2011  наместо општина Велес го организира Здружението на граѓани  Стоби. Оваа одлука општината ја донела

Read more