На денешен ден: Починал Петре Прличко

Петре Прличко (Велес, 13 март 1907 – Скопје, 16 ноември 1995) — истакнат македонски глумец во повеќе филмови, театарски претстави и телевизиски екранизации. Сам

Read more

Не денешен ден: Починал Петар Мазев

На денешен ден починал големиот македонски сликар Петар Мазев (10.2.1927, Кавадарци – 13.3.1993, Скопје). Мазев завршува Ликовна академија во Белград во 1953 година кај

Read more

На денешен ден: Починал Вилијам Шекспир

На денешен ден (23 април 1616 година) во Стратфорд на Ејвон умрел Вилијам Шекспир, англиски драмски поет и артист. Се смета за еден од

Read more

На денешен ден: Починал Димитар Андонов – Папрадишки

На денешен ден (4 јануари 1954 година) во Скопје умрел Димитар Андонов – Папрадишки, македонски зограф, еден од втемелувачите на современата македонска уметност. Роден

Read more