Започнува првото издание на фестивалот “TasteTheSouth”

Денес (15 септември 2023) започнува првото издание на фестивалот “TasteTheSouth” во градот Гевгелија. Денес со почеток во 18:00 часот започнува првиот фестивалски ден на

Read more

“TASTE THE SOUTH” фестивал во Гевгелија

Нов фестивал “TASTE THE SOUTH” (Вкуси го југот) ќе се оддржи во Гевгелија на 15-ти, 16-ти и 17-ти Септември. Фестивалот „TASTE THE SOUTH” во

Read more

Промоција на две книги со колумни на Васко Шутаров

По повод чествувањето на заштитникот на Гевгелија, Вознесение Христово – Спасовден, во Домот на културата „Македонија“ во Гевгелија, под покровителство на Општина Гевгелија, се

Read more

Лoв и обичаи при лов

Лувачи (ловџии) или турски авџии, се сметаат за најподвижни луѓе во селото. Ловџиите обично се витки, лесни при одење, брзи: „да може куту заиц

Read more

Промовирана монографијата „Антички монети“ од Бобан Хусеновски

Во Гевгелија денеска беше промивиран вториот том од монографијата „Антички монети“ на авторот Бобан Хусеновски. Според рецензентот проф. д-р Наде Проева, делото има големо

Read more

Јубилејно 10-то издание на „Бош фест“ во Гевгелија

Три дена исполнети со концерти, инсталации, работилници, изложби, перформанси и филмови ќе бидат белег на јубилејниот десетти меморијален мултимедијален арт фестивал „Бош Фест“. Фестивалот

Read more

Вампирџии – народни верувања

Народот верува дека мртовецот може да се повампири. Може да се повампири оној што ќе умре уф пугани дни, односно од Божик до Богојавление.

Read more

Јадење – Народни обичаи во гевгелиско

Селанецот јаде кога е гладен но обично два пати во денот: рачок и вичера, а во текот на летото четири пати, и тоа: наутро,

Read more

Промоција на Гевгелексикон

Промоцијата на џебното издание ‘Гевгелексикон’, на авторот Стефчо Стефанов ќе се одржи во Гевгелија, во просторот на хотелот Аполонија, в петок на 27 јуни,

Read more

Форум за аутизам во Гевгелија

Во рамките на проектот „Програма за целосна социјализација на деца со посебни потреби во нивните заедници” кој го спроведуваат Фондацијата Аполонија од Гевгелија, во

Read more