Археологија? Што беше тоа? (Обнова на македонската археологија)

,,При ископувањето вчера беа откриени нови наоди, плоча со натпис на латински…‘’ ,,Нова наколна населба, досега непозната за археолошката јавност, е откриена во рамките

Read more

Промовирана монографијата „Антички монети“ од Бобан Хусеновски

Во Гевгелија денеска беше промивиран вториот том од монографијата „Антички монети“ на авторот Бобан Хусеновски. Според рецензентот проф. д-р Наде Проева, делото има големо

Read more

Археолошки истражувања на Кале кај велешкото село Стари Град

На почетокот на септември екипа на Народниот музеј од Велес под раководство на археологот Анита Василкова-Мидоска почна археолошко истражување на Кале кај велешкото село

Read more

(фото) Откриени нови археолошки наоди во темелите на Чифте амам

Неодамна, Националната галерија на Македонија започна со реконструктивни зафати на објектот Чифте амам, поврзани со одводот и дренажата на објектот. При ископувањето вчера беа

Read more

Истражувања на некрополите Мали дол во неготински Тремник

Музеј на град Неготино во соработка со НУ Археолошки музеј на Македонија врши археолошки истражувања во некрополите Мали дол во неготинското село Тремник, локалитет

Read more