Oбрезание Христово, Нова Година, Свети Василиј Велики

Tри празници во еден ден (Именден празнуваат: Васил, Василка, Васка, Весела, Веселинка, Веска, Нове, Новка…) … На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари

Read more

Дефиле под маски на Вевчанскиoт карневал

Со традиционалното дефиле под маски, кои на сатиричен начин ќе ги отсликаат случувањата во изминатата година денеска напладне официјално почнува Вевчанскиот карневал „Василичари 2019

Read more

Игрите во периодот на некрстените денови – Василица Сурова

Во некои краишта на Македонија како на пример во струшкиот, демирхисарскиот, охридскиот крај и други обредните игри со маски се играат на верскиот празник

Read more