Стрип работилница во Штип

На 26 септември 2023 година (вторник), со почеток во 12 часот, во Американско катче – Штип ќе се одржи работилница за изработка на стрипови.

Read more

Мултимедијалната патувачка стрип изложба „CAN for Balkans“ доаѓа во Велес

По Романија, Албанија, Белгија и Србија, токму Велес ќе биде центар на стрип културата во Македонија. Уметници и сценаристи, стрип теоретичари, професори, љубители на

Read more

Изложба „Увертира кон македонскиот стрип“

 Денес (26 октомври, вторник), со почеток во 17:30 часот во НУ – Универзитетска библиотека „Гоце Делчев“ – Штип ќе биде отворена изложбата „Увертира кон

Read more

Објавена книгата „Визуелна хроника на македонскиот стрип: 2000-2007“

Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес, со поддршка од Министерството за култура, деновиве го објави вториот том на „Визуелна хроника на македонскиот

Read more

Излезе од печат „Стрип Алманах“ бр. 4

Во издание на Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес, а со поддршка од министерството за култура, деновиве од печат излезе четвртиот број

Read more

Македонски автор застапен во српскиот стрип-магазин „Рас комик“

Неодамна, во издание на Клубот на ликовни уметници, Канцеларијата за млади и Центарот за култура од Рашка, од печат излезе шестиот број на стрип-магазинот

Read more

Обиди за атентат на бугарскиот владетел од страна на Македонците

Македонците во повеќе наврати посегнале кон животот на бугарскиот владетел Фердинанд. Причините за тоа се апсењата од страна на бугарските власти на поголем број

Read more