Драмски театар гостува на фестивал во Љубљана

Драмски театар со претставата „ Чудна случка со кучето во ноќта“ гостува во среда на 1 февруари во Словенија. Во Љубљана од 31 јануари

Read more

„Делфинот“ на Александар Прокопиев објавен во Словенија

Збирката раскази „Делфинот (приказни за видливото и невидливото)“ на истакнатиот македонски писател Александар Прокпиев деновиве излезе од печат во превод на словенечки јазик. Издавач

Read more

Теодора Ристевска: Бидете љубопитни и не заборавајте да го искористите стравот во ваша полза

Програмата за млади истражувачи е од важно значење на секој образовен систем во една држава. Тоа значи подмладување на постојниот кадар како и можност

Read more

Изложба „Различни и поврзани“ во Мала станица

Вечерва (среда, 18 септември 2019 година) со почеток во 20 часот, ќе биде отворена изложбата „Различни и поврзани“ во заедничка организација на Националната галерија

Read more

Изложба по повод 100 години од раѓањето на Аленка Герлович

По повод стогодишнина од раѓањето на АЛЕНКА ГЕРЛОВИЧ (1919—2010) и најзиниот престој и творење во Македонија (1953–1957), ќе се отвори изложба во понеделник (1

Read more

Претставување на Пијанечкиот фолклор пред словенечката публика

Фолклорната група при Центарот за култура „Никола Јонков Вапцаров“’ од Делчево е во Словенија каде до 9 октомври ќе учествува на фестивал во градот Вранско.

Read more

Словенците „Балкан Нуево“ на Охридско лето

Музичкиот состав „Балкан Нуево“ од Словенија вечерва (четврток, 16 август) ќе настапи во црквата „Света Софија“ со проектот „Потполно нешто друго“ во рамките на

Read more