Димитар Узунски погребан во Тработивише, во негова чест подготвена Спомен соба

Делчево денеска се прости од Димитар Узунски, eден од најголемите промотори на Пијанечкото-фолклорно богаство и најзаслужните за впишувањето на орото „Копачка“ на репрезентативната листа

Read more

Македонскиот афоризам на „Сатира фест 2018“ во Белград

Афористичарите Миле Ѓорѓијоски и Витомир Долински се македонските претстставници на балкански фестивал „Сатира фест 2018“ што на 10 октомври ќе се одржи во Белград,

Read more

Претставување на Пијанечкиот фолклор пред словенечката публика

Фолклорната група при Центарот за култура „Никола Јонков Вапцаров“’ од Делчево е во Словенија каде до 9 октомври ќе учествува на фестивал во градот Вранско.

Read more

Се одржаа 24-тите „Голачки фолклорни средби“ во Делчево

На сцената на отворено на планината Голак синоќа се одржа 24 издание на манифестацијата „Голачки фолклорни средби“ во организација на општина Делчево и Центарот

Read more