На денешен ден: Роден е Димитрие Османли

На денешен ден, 29 мај 1927 година во Битола е роден Димитрие Османли, македонски филмски, театарски и телевизиски режисер. На март 1952 година Османли

Read more

МАНУ го прославува 100-от роденден на еден од основачите, Академик Ѓорѓи Филиповски

Академикот Ѓорѓи Филиповски, кој е единствен жив од тројцата основачи на МАНУ, на 6 мај наполни 100 години, а денес (четврток, 16 мај) во

Read more

На денешен ден: Роден е Ристо Шишков

На денешен ден (23 март 1940 година) во селото Мрсна, кај Серез, Егејска Македонија (сегашна Република Грција), роден е Ристо Шишков, македонски драмски, филмски

Read more

На денешен ден: Роден е Вангел Наумовски

На денешен ден е роден македонскиот уметник Вангел Наумовски (22.03.1924, Охрид – 13.06.2006, Охрид). Овој охридскиот сликар, кого Салвадор Дали го нарече „сликар од

Read more

На денешен ден: Роден е Томо Шијак

На денешен ден (15 март) 1930 година е роден Томо Шијак, во Косово Поле. Починал во Скопје, на 29.12.1998 година. Детството го поминал во

Read more

На денешен ден: Роден е Владо Јовановски

На денешен ден (27 февруари 1967) во Пропиштип е роден Владо Јовановски – македонски театарски, филмски и телевизиски актер. Завршил Факултет за драмски уметности

Read more

ДПМ со повик на својот роденден, да се заштити угледот и трудот на писателите

Да се врати позицијата на македонскиот писател зашто е маргинализиран, книгите од домашни автори се незабележани дури и на саемот, ги нема во книжарниците,

Read more

На денешен ден: Роден е Василие Поповиќ – Цицо

На денешен ден (12 февруари) роден е Василие Поповиќ – Цицо, сликар, карикатурист, сценограф, и еден од основоположниците на сценографијата во МНТ (Скадар, 12

Read more

На денешен ден: Роден е Ацо Станковски

На денешен ден роден е Александар Ацо Станковски (Кичево, 26 јануари 1959) е македонски уметник, претставник на македонската алтернативна сцена. Дипломирал на Факултетот за

Read more

На денешен ден: Родена е Блага Алексова

На денешен ден (24 јануари 1922 година) родена е Блага Алексова, македонски археолог и академик. Нарекувана е прва дама на македонската археологија. Нејзините истражувања

Read more