На денешен ден: Роден е Спасе Куновски

На денешен ден (24 септември, 1929 година), роден е Спасе Куновски, во Дебар. Дипломирал на Академијата за ликовни уметности во Загреб во 1953 година.

Read more

Свадбарски обичаи и песни во Дебарско

Сватоите ќе слезат од коњи у момата, а зето ќе застани со четворицата побратими на коњи вкачени пред вратата од кледо (визбата), кај што

Read more

Изложба на слики и фотографии на уметникот Адем Сулејманоски

Во уметничката галерија во Дебар, која е сместена во некогашниот нов градски амам, отворена е самостојна изложба на ликовниот уметник Адем Сулејманоски. На изложбата

Read more

Отворен фестивалот „Албански театар во Македонија“

Во Центарот за култура, вчера вечер свечено беше отворен фестивалот „Албански театар во Македонија”, кој традицонално по седумнаесетти пат се одржува во Дебар. Честа,

Read more

Македонската филхармонија на концерт во Дебар

Концерт на Македонска филхармонија за прв пат во своето постоење ќе настапи вечерва во Дебар … Македонската филхармонија вечер првпат од своето постоење ќе

Read more