Епопеја за Извештајот

Она што го слушаме, гледаме и читаме поврзано со извештајот на европската комисија во врска со напредокот (или уназадувањето) на Македонија кон Европската унија,

Read more

„Не“ беше, е, и ќе остане!

Очигледно, да се каже „Не“ знае да биде ослободувачки. Веќе не е битно за што се однесува тоа „Не“. На оваа корумпирана и неспособна

Read more

Бесмисленоста на бугарските блокади и опструкции

Ова што се случува изминатите две три години, ја доживува сопствената кулминација. Дури и во самата Бугарија, пратеникот и поранешен министер Даниел Лорер на

Read more

Нема ЕУ интеграција, со лоповски практики

Цели 30 години политичките елити го фарбаат народот со ЕУ интеграции. Со подобар живот, со подобри услови, повисок стандард. Прашањето е само која од

Read more

Македонија – ќе не биде или не, прашањето е сега!

Од старт неколку битни нешта. Македонија уште во 1991 во целост преку речиси сите најзначајни политички субјекти, а со целосна тогашна поддршка од народот

Read more

Доколку го читаа Крсте Мисирков, немаше да бидат олкави фашисти!

Ситуацијата е како чиста и јасна. Политичкиот врв на бугарската држава е во паника по притисоците да го откочат процесот за интегрирањето на Македонија

Read more

Нема ништо „европско“ во барањата кои ги наметнува Бугарија

Споровите и темите со Бугарија, кои секојдневно се држат актуелни во јавноста, предизвикуваат сериозна поделеноста кај народот и се по истакнат евро скептицизам. Она

Read more

Како да се излезе од ќорсокакот со Бугарија, без да се обезличиме?

Изминатите неколку години се навистина години на искушение за секој Македонец. Она што ни се случува за да опстоиме и како народ, а и

Read more

Како до Европа, преку Бугарија?

Секој оној кој мислеше дека со решавањето на спорот со Грција, дека се е завршено и дека Европа не чека со раширени раце, тешко

Read more

Македонскиот пат кон Западот заглави на Исток

Сево ова што се случува со нашиот источен сосед, навистина станува смешно. Едноставно, човек да не знае кој пат попрво да го фати, и

Read more