„Џокер“ на програмата на летното кино „Мирно лето“ во Кинотека

На 4 и 5 септември (петок и сабота), со почеток во 22:00 часот (влезница 150 денари), филмофилите ќе имаат уникатна можност да ги проследат

Read more

Репертоар во Кинотека на Македонија за април 2019

Кино репертоар во Кинотеката на Македонија за месец април 2019 година… МЕСЕЦ НА ЕВРОПСКИОТ ФИЛМ 1 АПРИЛ (ПОНЕДЕЛНИК), 18:00 ч. ЛОВЦИ НА ВЕШТЕРКИ (Zlogonje

Read more

Настан на Францускиот институт во Кинотека во чест на Никола Бувие

Францускиот институт во четврток, 28 март 2019, со почеток во 17 часот, во Кинотеката на Македонија, ќе се одржи дијалог на двајца реномирани француски

Read more

Филмовите на Кирил Ценевски во ДВД-издание

Дигитално реставрираните филмови „Црно семе“, „Јад“, „Оловна бригада“ и „Јазол“ на режисерот Кирил Ценевски денеска (21 март, четврток) беа промовирани во ДВД, во издание

Read more

Месец на руски филм „Руска зима“ во Кинотека

Прогласување на Карен Шахназаров за DOCTOR HONORIS CAUSA на Универзитетот за аудиовизуелни уметности… Со филмот „Ана Каренина: Приказната на Вронски“ најновото остварување на Карен

Read more

Хрватски детски филмови во Кинотека на Македонија

Во Кинотеката на Македонија од 9 до 16 јануари ќе се одржи ревија на филмови за деца од хрватската кинематографија, како и изложба на

Read more

Рускиот „Магичен свет“ најдобар на 9-от Мобил филм фестивал

Наградата „Ратка Илиевска-Лале“ за најдобар филм на 9то издание на Мобил филм фестивал, ја доби рускиот „Магичен свет“ на Катја Ветрова. За најинвентивен филм

Read more

Oдбележување на „Светскиот ден на аудиовизуелното наследство“ во Кинотека на Македонија

Кинотека на Македонија ќе го одбележи „Светскиот ден на аудиовизуелното наследство“ на 30 октомври (вторник) во 12.00 часот. Светскиот ден на аудиовизуелно наследство се одбележува

Read more

Трет филмски фестивал „Богородичен покров”

Во Кинотеката на Македонија од денеска до 18 октомври ќе се одржува третиот Меѓународен филмски фестивал за духовни, хумани и културни вредности „Богородичен покров”.

Read more

Музички документарци и јапонски и мексикански филмови во Кинотека на Македонија

По завршување на филмската ретроспектива на Ингмар Бергман, која траеше од 28 септември до 4 октомври, од петок (5 октомври) во Кинотека на Македонија

Read more