Филмовите на Кирил Ценевски во ДВД-издание

Дигитално реставрираните филмови „Црно семе“, „Јад“, „Оловна бригада“ и „Јазол“ на режисерот Кирил Ценевски денеска (21 март, четврток) беа промовирани во ДВД, во издание

Read more

Месец на руски филм „Руска зима“ во Кинотека

Прогласување на Карен Шахназаров за DOCTOR HONORIS CAUSA на Универзитетот за аудиовизуелни уметности… Со филмот „Ана Каренина: Приказната на Вронски“ најновото остварување на Карен

Read more

Хрватски детски филмови во Кинотека на Македонија

Во Кинотеката на Македонија од 9 до 16 јануари ќе се одржи ревија на филмови за деца од хрватската кинематографија, како и изложба на

Read more

Рускиот „Магичен свет“ најдобар на 9-от Мобил филм фестивал

Наградата „Ратка Илиевска-Лале“ за најдобар филм на 9то издание на Мобил филм фестивал, ја доби рускиот „Магичен свет“ на Катја Ветрова. За најинвентивен филм

Read more

Oдбележување на „Светскиот ден на аудиовизуелното наследство“ во Кинотека на Македонија

Кинотека на Македонија ќе го одбележи „Светскиот ден на аудиовизуелното наследство“ на 30 октомври (вторник) во 12.00 часот. Светскиот ден на аудиовизуелно наследство се одбележува

Read more

Трет филмски фестивал „Богородичен покров”

Во Кинотеката на Македонија од денеска до 18 октомври ќе се одржува третиот Меѓународен филмски фестивал за духовни, хумани и културни вредности „Богородичен покров”.

Read more

Музички документарци и јапонски и мексикански филмови во Кинотека на Македонија

По завршување на филмската ретроспектива на Ингмар Бергман, која траеше од 28 септември до 4 октомври, од петок (5 октомври) во Кинотека на Македонија

Read more

Филмови за ’68: Половина Век од Полов(н)ата Револуција

Кинотеката на Македонија во соработка со Амбасадата на Република Чешка во Македонија, Чешкиот центар во Софија и Македонската Радио и Телевизија ја канат скопската

Read more

Македонските копродукции „Височините“ и „Скршено“ во Кинотека на Македонија

Две македонски малцински копродукции, бугарско-македонската „Височините“ во режија на Виктор Божинов и албанско-италијанско-бугарско-македонската „Скршено“ во режија на Едмонд Будина, вечер и утревечер (понеделник и

Read more