Изложба „150 години од раѓањето на Гоце Делчев (1872 – 2022)“

Во Музејот на македонската борба денеска ќе биде отворена изложбата „150 години од раѓањето на Гоце Делчев (1872 – 2022)“ што ја подготви Државниот

Read more

Повик до иселеништвото за доставување архивски материјали од национално значење

Државниот архив во соработка со Агенцијата за иселеништво, ги повикува сите индивидуалци и претставници на иселенички организации кои поседуваат материјали, списанија, признаници, резолуции, статути

Read more

Државниот архив го слави своето 70 годишно постоење

Државниот архив на Македонија на 1 април го слави своето 70 годишно постоење. Свечената академија по повод годишнината од основањето, ќе се одржи на

Read more

Повик за публикување на Државниот архив за 2021 година

Државниот архив објавува повик за прибирање предлози за публикување во 2021 година. Во повикот се дадени насоките при поднесување на предлозите, како и насоките

Read more

Меѓународен ден на архивите – 9 јуни

Во светот и кај нас 9 јуни се одбележува како Меѓународен ден на архивите, ден кога во Париз во 1948 година е формиран Меѓународниот

Read more

Отворена изложбата „Лицата на војната“ во МАНУ

Вчера (петок, 7 септември) беше отворена изложбата „Лицата на војната: Македонија и Македонците во Големата војна (1914 – 1918)“ во Македонската академија на науките

Read more

Државниот архив ќе подари изданија на Бигорскиот манастир

Поголема збирка од изданијата на Државиот архив на Македонија ќе го збогати книжниот фонд на библиотеката на манастирот „Свети Јован Бигорски“ кој беше опожарен

Read more