„Колонизација/Деколонизација на природата“ тема на Ликовната колонија Галичник 2023

„Колонизација/Деколонизација на природата“ e тема на Ликовната колонија Галичник 2023, која ќе се одржи во Галичник, во периодот 12-20.8.2023 година. Имплементацијата на предностите на

Read more

IN MEMORIAM: Почина Кире Костов

Денес (27 јули 2023) по подолго боледување, почина големиот македонски композитор Кире Костов. Костов е роден 1949 година во Битола. Средно музичко училиште завршил

Read more

Изложба „Скопје, градот феникс“ во МГС

По повод 60-годишнината од катастрофалниот земјотрес во Скопје, во Музејот на град Скопје, се поставува јубилејна изложба под наслов „Скопје, градот феникс“ при што

Read more

Со изложбата „75 / 75“ Националната галерија на Македонија одбележува 75-годишен јубилеј

Во објектот Чифте амам,  во срцето на Старата скопска чаршија вечерва (среда, 19 јули 2023) , со почеток во 20 часот, ќе биде отворена

Read more

Не денешен ден: Почина Ненад Стојановски

Во 1998 година на денешен (14 јули) дека ненадејно почина познатиот македонски глумец Ненад Стојановски. Роден е во 1952 година, на 19 август, во

Read more

Изложба на Родољуб Анастасов во Музеј на град Скопје

Изложба „ВИЗИИ – Глава полна со луѓе“ со најновите дела од реномираниот македонски сликар Родољуб Анастасов во Музејот на град Скопје. Извонредниот портретист од

Read more

Изложба на фотографии на проф. Бранимир Карановиќ во Галерија Рудиќ

Во галеријата Рудиќ, утре на 07.06.2023(среда) во 20ч  ќе се отвори изложба на Бранимир Карановиќ, Професор емиритус на Факултет за применети уметности од Белград. Карановиќ

Read more

Ретроспективна изложба на Владимир Темков во Националната галерија

Ретроспективна изложба на творештвото на Владимир Темков ќе биде отворена во Националната галерија, во објектот Чифте амам, на 31 мај 2023 година (среда) со

Read more

Репертоар на Драмски театар 22-28 мај 2023

На сцената на Драмскиот театар Скопје од 22 мај до 28 мај 2023 година е следниот репертоар: ден и час: 22.05. 2023 (понеделник) |

Read more

Тања Балаќ со проекција на видеоинсталација „Вкрстени избори“ во Чифте амам

Самостојно претставување на уметницата Тања Балаќ ќе се одржи на 19 мај 2023 година, со почеток во 20 часот, во Национална галерија на Македонија,

Read more