Ана Бландијана лауреат на 58-те Струшки Вечери на Поезијата – поетеса и борец против режимот на Чаушеску

За мене како романски поет, овој легендарен венец е поважен од која било друга европска награда. И тоа не само затоа што е една

Read more

Адам Загајевски прогласен за почесен член на ДПМ

Добитникот на „Златниот венец“ на „Струшките вечери на поезијата“ за 2018 година, полскиот поет Адам Загајевски, е прогласен за почесен член на Друштвото на

Read more

Министерот за култура Адеми се сретна со лауреатот на СВП Адам Загајевски

Министерот за култура Асаф Адеми се сретна со добитникот на признанието „Златен венец“ на „Струшките вечери на поезијата“ за 2018 година, полскиот поет Адам

Read more

Со традиционалната манифестација „Мостови“ вечерва завршија Струшките вечери на поезијата

Вечерва со традиционалната манифестација „Мостови“ и врачувањето на трите награди завршија 57-те Струшки вечери на поезијата. Директорот на Струшките вечери на поезијата,  Мите Стефоски,

Read more

Поетски портрет на добитникот на „Златен венец“ Адам Загајевски во Охрид

Во рамки на 57. Струшки вечери на поезијата денеска (сабота, 25 август) ќе се одржи поетски портрет со годинашниот добитник на „Златен Венец“ Адам

Read more

Зоран Анчевски добитник наградата „Браќа Миладиновци“ на СВП за книгата „Небесна пантомима“

Зоран Анчевски ја добива наградата „Браќа Миладиновци“ за најдобро поетско остварување меѓу два фестивала за книгата „Небесна пантомима“ во издание на Темплум. Во одлуката

Read more

СВП денес ќе го соопшти добитникот на наградата „Браќа Миладиновци“

Добитникот на наградата „Браќа Миладиновци“ за 2018 година на 57. Струшки вечери на поезијата ќе биде соопштен денеска на прес-конференција. Наградата се доделува за

Read more

Отворени 57-те Струшки вечери на поезијата

Со традиционално читање на Константиновата Т`га за југ и палење на фестивалскиот оган пред Домот на поезијата, вечерва почнаа 57. Струшки вечери на поезијата.

Read more

Адам Загајевски: Домот е нешто што ви е дадено само еднаш!

Фестивалот има една сеопшта тема која го проникнува фестивалот, а тоа е егзилот и пишувањето во егзил истакна директорот на СВП Мите Стефоски. „Оваа

Read more

Пет стихозбирки во конкуренција за наградата „Браќа Миладиновци“

Пет поетски книги се избрани во потесниот круг за наградата „Браќа Миладиновци“ за 2018 година и од нив ќе биде прогласена победничката стихозбирка. Наградата

Read more