Пет стихозбирки во конкуренција за наградата „Браќа Миладиновци“

Пет поетски книги се избрани во потесниот круг за наградата „Браќа Миладиновци“ за 2018 година и од нив ќе биде прогласена победничката стихозбирка.

Наградата ја доделува фестивалот Струшки вечери на поезијата за најдобра поетска книга на македонски јазик меѓу две фестивалски изданија.

Годинава во трка за наградата се: „Небесна пантомима“ од Зоран Анчевски; „Под дервишовото сиќе“ од Андреј Ал Асади; „Гласови“ од Јордан Даниловски; „Остави ме да си доиграм“ од Јовица Ивановски и „Пеперутка од пепел“ од Сузана В. Спасовска.

Директорот на СВП Мите Стефоски која ја соопшти програмата на 57-то издание на фестивалот, рече дека од 41 книга во конкуренција за наградата, жирито ги селектирало овие пет наслови во најтесниот избор.

Одлуката на жирито за наградата ќе биде соопштена на прес-конференција во рамки на претстојните СВП, кои ќе се одржуваат од 22-ри до 27 август.

You May Also Like