Мице Јанкуловски со награда „Лоренцо ил Мањифико“ за животно остварување

Уметникот Мице Јанкуловски добитник е на највисоката награда „Лоренцо ил Мањифико“ за животно остварување на 12. меѓународно биенале на современа уметност во Фиренца 2019,

Read more

Фестивалот „Манаки“ со награда за придонес кон филмската уметност

Фестивалот „Браќа Манаки“ добитник на меѓународната награда на ИМАГО за исклучителен придонес за филмската уметност… Утре (сабота, 16 март) во Белград, на Интернационалниот фестивал

Read more

Училиштето „Нова” со награда за претприемништво во Средна и Југоисточна Европа

Меѓународното училиште НОВА доби престижна награда и признание за развој и придонес на претприемништвото во Средна и Југоисточна Европа која ќе биде врачена на

Read more

Македонскиот актер Благој Веселинов со награда на Берлинскиот филмски фестивал

Актерот Благој Веселинов се закити со награда на 69-тото издание на Берлинскиот филмски фестивал… Овој 34-годишен македонски актер ја доби статуетката „Shooting star“, која

Read more

Филмот „Јавачи на коњи“ со награда за најдобар филм на фестивалот „Yala International Film festival”

Македонскиот независен филм „Јавачи на коњи” се здоби со награда за најдобар филм на филмскиот фестивал „Yala International Film festival” во Непал. Јавачи на

Read more

„Крајот на времето“ на Манчевски ја доби наградата Curator’s Choice

Краткиот експериментален филм „Крајот на времето” на Милчо Манчевски доби награда Curator’s Choice на американскиот патувачки филмски фестивал за кратки филмови Wandering Reel Traveling

Read more

Христо Петрески добитник на наградата Радоје Домановиќ

Годинашен добитник на највисоката меѓународна награда за книжевна сатира што се доделува во Србија е македонскиот писател Христо Петрески. Тој го доби признанието Екселенција

Read more

Милчо Манчевски со наградата Eastern star на Филмскиот фестивал во Трст

На јубилејниот 30-ти Mеѓународен филмски фестивал во Трст, Италија (18-25 јануари) на македонскиот режисер Милчо Манчевски му беше доделена наградата Eastern star за достигнувања

Read more

За „Роман на годината 2018“ конкурираат 36 романи

Триесет и шест романи се пријавени на 20-тиот конкурс за наградата „Роман на годината 2018“, која ја доделува Фондацијата за унапредување и промоција на

Read more

Катица Ќулавкова добитник на наградата „Антево слово“ во Италија

Академик Катица Ќулавкова е добитник на првата награда на меѓународниот конкурс „Антево слово“ 2018/2019 во Сицилија, Италија, за песна по слободен избор. Според жирито,

Read more