Филмот „Како вистински момчиња” во Кинотека

Прикажување на филмот „Како вистински момчиња”, вечерва (петок, 22 февруари 2019), во 21 часот, во Кинотеката на Македонија. Проекцијата е во рамките циклусот „Современ

Read more

Ирански и руски филмови на програмата на Кинотека во февруари

Кинотека на Македонија за програмата во февруари 2019 најави филмски наслови од различни кинематографии и од различни жанрови, како и омажи на домашни автори

Read more

Дебата за Предлог-законот за остварување на јавниот интерес во културата

Втора јавна дебата за Предлог-законот за остварување на јавниот интерес во културата ќе се одржи денеска (13 декември) во Кинотеката на Македонија во организација

Read more

Македонска вечер на филмската ретроспектива за 100 години од крајот на Првата светска војна

На ретроспективата „Времињата се менуваат 1918 – Падот на Австро-Унгарската империја“ организирана од Австрискиот филмски архив по повод одбележувањето на крајот на Првата светска војна

Read more

Доделени се наградите на фестивалот „Киненова“

Филмот „Блискост“ на Кантемир Балагов е добитник на најградите за најдобро сценарио, најдобра режија и најдобар филм на фестивалот „Киненова“. Одлуката трите награди на

Read more

Ревија на модерен словачки филм во Кинотека

Ревијата на словачкиот филм се одржува по повод 20-години од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Македонија и Словачка … Со проекција на краткиот студентски

Read more